West Vlaanderen Voorjaar 2018

small_021.JPG    Poppie Tourtocht

 

 

 

 

 

 

Het motor seizoen is amper begonnen en eerste toertocht is een feit. Met glimmende motoren stonden de eerste deelnemers te popelen om van start te gaan. Na een voorstel rondje werden de motoren gestart en zette de caravaan zich in beweging.  Langs de grillige Westerschelde vorderde de route gestaagd, zodat een koffiepauze werd ingelast.

Na de koffie door de Westerschelde tunnel en via de polders België in. De paden worden smaller de bochten scherper. Via landweggetjes om zoveel mogelijk provinciale wegen te vermijden zakken de deelnemers af richting het zuiden. Rijden maakt hongerig dus ook de inwendige mens moet regelmatig brandstof tot zich nemen. Bij een plaatselijke eetgelegenheid werd neergestreken om de plaatselijke horeca te testen. Het smaakte zonder meer goed en met een voldaan gevoel werd de weg vervolgd.

 

DSC_4601.JPG

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onopvallend voor de meeste worden de sporen van de eerste wereld oorlog steeds duidelijker. Een monument langs de kant van de weg, of een verwijzing, geeft aan dat de Poppie tocht in de plooi valt. Ruim 100 jaar was dit landschap het toneel van hevige gevechten dat ruim 4 jaar duurde. Zo rijdend langs de frontstreek van Nieuwpoort tot Ieper vindt men nog steeds sporen terug. Waarbij de klaproos (Poppie) een eerbetoon werd  voor de Engelse militairen die hier sneuvelden.

dodengang_-33287-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zon vond het genoeg voor vandaag en zakte langzaam maar resoluut af naar de kim toen de deelnemers aankwamen in het hotel. Na een verkoelende douche en een lekker aperitief ging ieder aan tafel voor een drie gangen menu. De dag werd nog even geëvalueerd waarna ieder zijn bedje opzocht om te genieten van een welverdiende nachtrust. Het was een vermoeiende rit zeker zo vroeg in het seizoen. De eerste 302 kilometer zitten erop.

 

DSC_4622.JPG

 

De volgende morgen was iedereen er vroeg uit, en na een uitgebreid ontbijt werd alles weer in orde gemaakt voor de volgende tocht. Waarbij het Vlaamse heuvellandschap het toneel was. Na een paar uur rijden schuurde we langs de Franse grens om vervolgens weer Noordelijker aan te houden. Via de Kemmelberg ging het richting Ieper waar de deelnemers rond de middag aankwamen. Heerlijk op een terras onder het genot van een bakkie koffie, met een stralend zonnetje werd de omgeving verkend, wat zeker de moeite waard is. Menig deelnemer was onder de indruk en gaf aan zeker nog eens terug te komen. Maar de motoren stonden te trappelen om verder te gaan en na een klein uurtje zette de groep zich weer in beweging.  

 

NL_ieper_Image.jpg

 

Langs de monumenten van de eerste wereld oorlog namen de deelnemers afscheid van de Westhoek, langzaam vervaagde het slagveld om plaats te maken voor plaatselijke boeren die volop bezig waren het land te bemesten.Na de lunch en menig kilometer rijden kwamen de deelnemers voorbij de grenspaal waar België overging in Nederland. Om niet veel later via de Westerschelde de weg terug naar huis aan te vangen. Moe maar voldaan was de tocht volbracht.

 

 

3912.jpg

Gegevens:

Eerste dag:    302 kilometer / rijtijd 7:30 uur

Tweede dag: 306 kilometer / rijtijd 7:00 uur